Továbbra is pörögnek a lakásfelújításon a magyarok: így lehet még összeszedni az állami ingyenmilliókat

Az Otthon-felújítási program sokak fantáziáját mozgatta meg, az elmúlt egy évben mindvégig magas volt a lakossági érdeklődés a támogatási lehetőségek felhasználása iránt. Nem hozott e téren érdemi változás az idei második negyedév sem – ezt mutatják a kutatások eredményei.

Friss statisztikák szerint 2022 végéig az összes háztartás 7,8%-a biztosan, 12,4%-a valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel – derül ki a GKI friss felméréséből. A legnépszerűbb célok a fürdőszoba, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás, de sokan szeretnének külső nyílászárókat cseréltetni, illetve napelemes és kollektoros rendszereket kiépíttetni.

A lakások felújításához, korszerűsítéséhez többféle állami támogatás is elérhető. Ezek „zászlóshajója” az Otthon-felújítási program, ami a jelenlegi szabályozás szerint 2022. december 31-ig biztosít forrásokat. Ilyen célra felhasználható még a falusi csok, illetve a célzott támogatási programok forrása is. Mindez széles körű érdeklődést váltott ki a gyereket nevelő családok körében. Az idei második negyedévben a válaszadó háztartások 7,8%-a biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni, s további 12,4% valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást.

A jelen felmérés eredménye az egy negyedévvel ezelőttihez képest hibahatáron belüli elmozdulást jelent. Vagyis az állami támogatások lakáskorszerűsítésekhez és -felújításokhoz való felhasználása továbbra is igen népszerű. Az állami támogatás igénylése a családiház-tulajdonosok körében a legelterjedtebb - ezek 10%-a biztos, 14%-a valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők 3%-a lehet biztosan és 9% a valószínűleg érintett. Az állami támogatás iránti érdeklődés a fiatalok (a 30 év alattiak) körében a legmagasabb, a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 11 és 21%. Az életkor előre haladásával csökken az érdeklődés, a 60 év felettiek körében ugyanez a két arány már csak 4 és 6%. Valamelyest érezhető a települési lejtő hatása is: a legalacsonyabb a program iránti érdeklődés a fővárosban (8 és 10%), a legmagasabb a községekben (10 és 14%).

Az állami támogatást felvenni szándékozók 31%-a szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, további negyedük legalább 2, 31%-uk legalább 1 millió forint támogatást venne fel. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint, ami 10%-os emelkedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A háztartásfő életkorának emelkedésével párhuzamosan csökken az igényelni tervezett támogatás összege: míg a 30 év alattiak átlagosan 2,3 millió forintos támogatást szeretnének, a 60 év felettiek beérnék 1,7 millióval. Az alacsonyabb jövedelmű családok általában kisebb összegű támogatást igényelnének (értelemszerűen projektjeik értéke is kisebb lehet), mint a módosabbak.

A legnépszerűbb célok a fürdőszoba, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás, ezek iránt 30-30% érdeklődött, de sokan szeretnék a belső terek felújítását is elvégeztetni (ennek említési gyakorisága 29%). A külső nyílászárók cseréje és a napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítése iránt minden negyedik válaszadó érdeklődött. Erős népszerűségnek örvend továbbá a klímaberendezések beszerelése vagy cseréje, a kerítés építése, felújítása, illetve a hőszigetelési munkálatok, ezek minden ötödik támogatást felvenni szándékozó család terveiben szerepelnek.

forrás: https://www.penzcentrum.hu/