Mennyit spórolhatunk a hőszivattyúval? Mire figyeljen, aki most cserélne fűtési rendszert?

A beruházási költségeket, a kialakítás kedvező feltételeit, a működtetés kiadásait tekintve is optimális megoldást jelentenek a hőszivattyús megoldások, amelyek révén lényegesen hatékonyabban oldható meg a háztartások és középületek fűtése, illetve hűtése is. Az árammal működő, éppen ezért akár napelemes rendszerekkel is kombinálható hőszivattyúk olyan mértékben csökkenthetik a háztartások energiaigényét, hogy az uniós klímavédelmi célok miatt is várhatóan előírás lesz a kazánok mellé, vagy önállóan telepíteni a technológiát már 2025-től kezdve.

tt előre az elmúlt évtizedekben, ráadásul az áram forrása egyre inkább lehet fenntartható, addig a fűtést tekintve nem történt ilyen mértékű előrelépés.

MÁRPEDIG A FŰTÉS TESZI KI EGY HÁZTARTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSÁNAK NAGY RÉSZÉT.

Van benne lehetőség
A Magyar Energiahatékonysági Intézet adatai szerint korszerűsítéssel akár 20-40 százalékkal is csökkenthető lenne az ingatlanok energiafelhasználása. A hazai fűtési rendszerek átalakításában éppen ezért jelentős energia-megtakarítási tartalék van még.

AZ EGYIK LEGKORSZERŰBB FŰTÉSI RENDSZER A HŐSZIVATTYÚ, AMELY JÓL KIEGÉSZÍTHETI, VAGY AKÁR TELJES MÉRTÉKBEN KIVÁLTHATJA A MEGLÉVŐ FŰTÉSI RENDSZEREKET.

A hőszivattyús megoldások azért is előnyösek, mert tisztán árammal működnek, így az egyre inkább elterjedő háztartási napelemes rendszerekkel kombinálva összességében egy nagymértékben fenntartható, kifejezetten takarékos és ennek következtében alacsony karbonlábnyomú háztartási fűtési módszer terjedhet el – közölte a Portfolio-val a fűtőkészülékek tervezésében és gyártásában meghatározó piaci szereplőnek számító Immergas Hungária Kft.

Nincs sok megkötés
Fontos, hogy a hőszivattyús rendszerek kialakítása meglehetősen széleskörű lehet. Régi házak felújítása esetén, lakások, társasházak, de akár közintézmények esetén is szóba jöhet, ahogy ipari felhasználásokra is alkalmas. Összességében elmondható, hogy minden fűtés, hűtés és melegvíz felhasználásra szoruló épület esetében alkalmazható megoldásról van szó.

TOVÁBBI ELŐNY AZ IS, HOGY A GÁZKAZÁNOKKAL ELLENTÉTBEN NEM ENGEDÉLYKÖTELES A RENDSZER KIÉPÍTÉSE, UGYANAKKOR A TERVEZÉS NEM KIKERÜLHETŐ.

A kereskedelemben különféle típusú hőszivattyúk vannak, így például talajszondás, talajkorrektoros megoldás is fellelhető, ám a legelterjedtebb, leggyakrabban alkalmazott a levegős hőszivattyú. Népszerűségének oka alapvetően az, hogy egyszerre kedvező ár-érték arányú a kezdeti beruházási költségeket és a fenntartási kiadások tekintve egyaránt. Emellett kifejezetten környezetbarát választásnak is minősül.

Eltérő rendszerek
A működés szempontjából lehet a split és monoblokkos működés, előbbinél van kültéri és beltéri egység is, utóbbinál egy kompakt, kinti egység szolgálja ki a rendszert. A split megoldás esetében nagy előny, hogy nem kell a fagyvédelemmel foglalkozni, míg a monoblokkos rendszernél, ha az áramszünetre is fel kell készíteni a rendszer, erre külön figyelmet kell fordítani.

A gyakorlatban megkülönböztethető még az integrált és a hibrid rendszer attól függően, hogy milyen elemekből tevődik össze annak kialakítása. Az integrált rendszerben a hagyományos (meglévő) fűtőkészülékek összeépítése és használata történik egy új hőszivattyúval, szükség szerint egy rendszerszabályozó segítségével.

ITT TEHÁT MÁR MEGLÉVŐ FŰTŐKÉSZÜLÉK INTEGRÁLÁSA ZAJLIK ÚJ HŐSZIVATTYÚVAL.

A hibrid rendszerben a komplett fűtési és hűtési technológia teljes elektronikai és hidraulikai előkészítésben gyárilag tartalmazza a megújuló és hagyományos energiaforrás(gáz) felhasználását, jelen esetben a gázkészüléket és a hőszivattyút. Ez tehát a legegyszerűbb megoldás, vagyis amikor a meglévő kazán mellé hőszivattyút is beszerelnek.

Az EU céljaival is megegyezik
Mindez azért is fontos, mert az energiahatékonyság miatt, mind klímavédelmi, mind pedig geopolitikai okokból megváltoznak a hangsúlyok a háztartások fűtési, illetve hűtési és HMV rendszereit illetően is. Várhatóan 2025-től az Európai Unió a hibrid rendszereket fogja előtérbe helyezni.

VAGYIS A VÁRHATÓ SZABÁLYOZÁS AZ, HOGY AMENNYIBEN GÁZKAZÁNT VESZÜNK, AKKOR VENNÜNK KELL HŐSZIVATTYÚT IS.

Dacára annak, hogy engedélyeztetéshez nem kötött a rendszer kiépítése, érdemes szakemberre bízni a tervezést, szakkereskedésben megvásárolni a rendszer elemeit és általában olyasvalakire bízni a kivitelezést, akinek komoly tapasztalata van ezen a téren – hangsúlyozta az Immergas Hungária Kft.

forrás: https://www.portfolio.hu/