Elindult a visszaszámlálás: már nem sokáig lehet felvenni a babaváró támogatást

gy éve maradt a jelenlegi kondíciók mellett azoknak, akik szeretnék felvenni a babaváró támogatást. A 44/2019. (III. 12.) kormányrendelet a babaváró támogatásról ugyanis kimondja, hogy a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg. Bár a rendeletet akár módosíthatják is és kitolhatják a határidőt, aki biztosra akar menni, az még az idén elintézi az igénylést. Ez azt eredményezheti, hogy élénkül majd a bankok hitelkereslete, illetve az ingatlanpiacon is nőhet az érdeklődés. Sokak számára viszont azt jelenti a közelgő határidő, hogy esélyük sincs megfelelni a feltételeknek.

A babaváró támogatást 2019. júliusában vezették be, azonban már azt megelőzően hatalmas érdeklődés övezte az új konstrukciót. Azóta az elmúlt évek egyik legsikeresebb hitelterméke lett: bevezetése óta közel 1600 milliárd forintot fizettek ki a bankok az igénylőknek. A babaváró hitel bevezetése óta pedig a lakáshitel-felvételi és házasodási kedv is élénkült. Nem is véletlenül ilyen vonzó ez a konstrukció: akár önerőként is felhasználható.

A babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, és amennyiben ezen időszak alatt születik gyermeke az igénylőknek, akkor kamatmentesség a teljes futamidőre megmaradhat. A törlesztési kötelezettséget pedig 3 évre lehet szüneteltetni, ha gyermek születik a családba. A második gyermek születésekor az aktuális tartozás 30 százalékát elengedik, harmadik gyermek vállalásakor pedig a teljes fennálló tartozást elengedik - vagyis a kölcsön támogatássá alakul át.

A babaváró hitel népszerűségét az is növeli, hogy azt a bankok önerőként is elfogadják - bár nem 100%-ban. A támogatás összegének csak 75%-át lehet az MNB ajánlása szerint elfogadni, tehát a maximális, 10 millió forintos összeg esetében 7,5 millió forintot. Viszont már ez is hatalmas segítség lehet, hiszen lakásvásárlás esetén a bankok elvárják, hogy a vétálárnak bizonyos százalékát a vevő önerőből teremtse elő. Megtakarítás nélkül így sokan még hitelt sem tudnak felvenni arra, hogy lakást, házat vehessenek.

A hitelintézetek többnyire nagyjából minimum 20 százalékos önerőt várnak el. Ez egy 40 millió forintos ingatlan esetében 8 millió forintot jelent, tehát a vásárláskor maximum 32 millió forint hitelt kaphatnának a vevők. A babaváró hitel felvételével tehát megnyílt az út azok számára, hogy lakáshitelhez jussanak, akiknek addig nem volt megfelelő önerőjük ehhez.

A kölcsön igénylésének azonban számos jogszabályi feltétele van, ezeket mind teljesíteni kell az igénylőknek. A babaváró hitelt házaspárok igényelhetik, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában

a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét,
mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel,
legalább az egyik házasfél legalább 3 évnyi folyamatos tb-jogviszonyt tud igazolni.
Feltétel továbbá, hogy a bíróság egyik házasfél büntetőjogi felelősségét sem állapította meg bűncselekmény elkövetése miatt, illetve egyik házasfélnek sincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott 5000 forintot meghaladó köztartozása. Feltétel, hogy a házaspár egyik tagja sem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adós listáján.

Szükséges továbbá, hogy mindkét házasfél megfelel az alábbi feltételek valamelyikének:

magyar állampolgár vagy olyan személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, vagy
a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján hontalan jogállásúnak ismerték el, vagy bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik.
Azt is kiköti a rendelet, hogy a házaspár esetében nem állhat fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető. Minden további jogszabályi feltételt a 44/2019. (III. 12.) számú kormányrendelet tartalmaz a babaváró támogatásról. Ennek 1. §-ának (2) bekezdése kimondja:

A kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

forrás: https://www.penzcentrum.hu