3-4 éve lehetett utoljára ennyire olcsó albérletet találni

Országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbi szinthez képest. Budapesten több mint 10 százalékos volt az éves áresés augusztusban, a belső kerületekben pedig jelentősen megnőtt a kínálat. A budapesti kiadó használt lakások átlagos bérleti díja szeptember végén 140 ezer forint volt, hasonlóan olcsón 3-4 évvel ezelőtt lehetett albérletbe költözni.

Tovább csökkennek az árak a magyar albérletpiacon, derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Az országszerte kiadó lakások bérleti díjának alakulását bemutató KSH-Ingatlan.com lakbérindex szerint augusztusban 6,4 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben.

Az országos átlagot meghaladó mértékben 2019-hez képest 10,2 százalékkal csökkentek a budapesti lakbérek.

Pest megyében 3,7 százalékkal, a dél-alföldi régióban 3,6 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon pedig 3 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak, a dél-dunántúli térségben viszont szinte nem volt változás, mindössze 0,8 százalékos volt a visszaesés. A Közép-Dunántúl kiadó lakásainál ugyanakkor 0,2 százalékos emelkedés történt, az észak-magyarországi albérletekért pedig 2,4 százalékkal többet kellett adni.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a változás oka a járvány miatti gazdasági bizonytalanság: a tulajdonosok kénytelenek voltak engedni a díjakból. Úgy látja, a bérleti díjak csökkenése tartós lehet, de azt, hogy a folyamat meddig tart, nehéz előre meghatározni.

A bérletidíj-csökkenés a legerősebb albérletpiaccal rendelkező Budapesten volt a leglátványosabb.

A lakbérindex szerint ugyanis Budapesten belül augusztusban a pesti belső kerületekben estek a legnagyobb mértékben a bérleti díjak, 12,7 százalékkal kerültek lejjebb éves szinten. (Az ezer főre jutó kiadó lakások száma augusztusban messze ezekben a kerületekben volt a legnagyobb.)

Több éve nem voltak ilyen olcsón elérhetőek az albérletek

A lakbérindex az országszerte elérhető kiadó lakások bérleti díjának augusztusi változását mutatja, de az Ingatlan.com adataiból kiderül az is, hogy szeptember végén átlagosan 140 ezer forintért lehetett használt lakást bérelni Budapesten.

Legutóbb hasonlóan olcsón 2017-ben és korábban lehetett albérlethez jutni a fővárosban.

Szeptember végén legdrágább városrészek közé tartozó V. kerületben 180 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, a XIII. kerületben 140 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. A legolcsóbb a viszonylag szűk kínálattal rendelkező XXIII. kerület, ahol az átlagos díj 100 ezer forint.

forrás: https://forbes.hu