Egyre népszerűbb az Ytong tégla: mit érdemes róla tudni?

Magyarországon 25 éve gyártják, de Svédországban már 1929 óta bevált építőanyag az Ytong tégla, amely egy természetes összetevőket tartalmazó, környezetbarát termék.

Könnyű vele bánni, jól vágható, véshető; az Ytong téglából emelt fal viszonylag gyorsan elkészül, stabil, jó a teherbírása. Előnye, hogy könnyű, így pluszválaszfalként nem terheli meg annyira a födémet, mint egy hagyományos téglafal, emellett kiváló hőszigetelő, ami a belső falaknál sem elhanyagolható.

Hangszigetelő képessége hasonló a tégláéhoz. A vágások során nem keletkezik sok törmelék, ellentétben a téglával. Stabil kristályszerkezetű, kőhöz hasonló anyag, ezért víz hatására nyomószilárdsága nem csökken, és gyorsan kiszárad. Ez előny a nem impregnált gipszkartonnal szemben.

Ytongból számos építőelem készül, a válaszfalakhoz használt tégla 60 × 20 és 50 × 20 cm-es méretben kapható, a vastagsága 10 vagy 12,5 vagy 15 cm. A szakember tudja, hogy az adott funkcióhoz melyik elem ideális.

Hangszigetelésre téglából és Ytongból épült falnál is van lehetőség. Ma már kaphatók belső, utólag szerelhető hang- és hőszigetelő panelek (Isotex).

Sokféle színben elérhető, de vizes bázisú festékkel át is festhetjük. A méretre vágáshoz elég egy szőnyegvágó kés, és már ragaszthatjuk is a falra. Kiváló hőszigetelő, és a visszhangot is elnyeli.

forrás: http://www.lakaskultura.hu