Fontos tudnivalók zsaluzia vásárlása előtt

A kültéri árnyékolók olyan jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, hogy kifejezetten jó döntést hoz, aki zsaluziát vásárol otthonára. Vásárlás előtt azonban nem árt tisztában lenni néhány fontosabb alapszabállyal, ugyanakkor ha jól döntünk, akkor cserébe egy évtizedeken át tartó, rendkívül látványos megjelenésű, mindemellett pedig hatékony tulajdonságokkal rendelkező árnyékoló kerülhet házunkra. Hogy milyen általános tudnivalókat érdemes számításba venni egy zsaluzia vásárlása előtt? Lássuk a legfontosabbakat!

Általában a zsaluziáról

A tulajdonságok ismertetése előtt nagyon fontos körbejárni azt a témát, hogy milyen okok szólnak a zsaluzia mellett, azaz miért ezt a megoldást válasszuk a sokkal ismertebb redőny helyett?

A legfontosabb alighanem a modern megjelenésben keresendő, hiszen a redőnyök megszokott kialakításaihoz képest a zsaluziák esetenként annyira mai és előremutató megoldásokként állhatnak otthonunk szolgálatába, hogy az alaposan megnöveli a lakás esztétikai értékét. Ezen túlmenően ezek az árnyékolók a forgatható lamellák jóvoltából sokkal precízebb árnyékolási lehetőségeket és változatosabb fényzárást biztosítanak, miközben valódi többfunkciós szerkezetek.

Egy megfelelően felszerelt zsaluzia ugyanis hozzájárul otthonunk nyári- és téli hőszigeteléséhez – csökkentheti a fűtés és a hűtés költségét -, de megtámogatja a hangszigetelést, miközben gondoskodik a megfelelő vagyonvédelemről is. Ezen felül megakadályozza a betekintés elleni védelmet, így ha fontos nekünk a nyugodt magánélet, akkor ezzel az árnyékolóval biztosan nem járunk rosszul.
Külső- vagy vakolható tokszerkezettel

Amennyiben teljesen biztosak vagyunk abban, hogy zsaluziát szeretnénk otthonunkon látni, akkor az egyik legfontosabb kérdés a vásárlás előtt, hogy külső- vagy vakolható tokszerkezettel szeretnénk-e a kivitelezést?

A vakolható megoldások ugyan sokkal esztétikusabb és letisztultabb megjelenést kínálnak, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy kizárólag építkezéskor vagy utólagos hőszigetelés kialakításakor alkalmazhatók. Ellenkező esetben annyira sok bontási- és építési munkával jár a telepítésük, hogy azok túl magas költségeket emésztenek fel. Ilyen konstrukció mellett azonban teljesen eltakarhatjuk a kapcsolódó tokszerkezeteket, tehát homogénebb homlokzatot kapunk végeredményül, miközben még a hőszigetelés hatékonyságát is megnövelhetjük.

Ha a vakolható szerkezet nem megfelelő megoldás, akkor kiváló alternatíva lehet a külső tokos kialakítás. Ilyenkor a zsaluzia tokja ugyan szem előtt marad, de ha az ablaknyílás, és konkrétan a nyílászáró kialakítása ideális, akkor kifejezetten látványos végeredményt kaphatunk. Fontos kiemelni, hogy ha valamiért ezt a típust sem lehetne telepíteni, manapság már léteznek úgynevezett homlokzati zsaluziák, melyek nevükhöz hűen a falra szerelhetők, vagyis garantáltan minden helyen megállják a helyüket némi esztétikai kompromisszum ellenében.
A lamellaválasztás útvesztői

Hogy mennyivel összetettebb szerkezetek a zsaluziák a redőnyökhöz mérten, azt jól mutatja, hogy többféle lamellatípussal szerelhetők, ami nagyon fontos döntés lehet hosszabb távon, hiszen mindegyik változat eltérő ár-érték arányt képvisel. A C lamellás kialakítású zsaluziák például kiváló árnyékolási tulajdonságokkal rendelkeznek, nyitott és zárt állapotban egyaránt esztétikusak, így a többség számára ezek tekinthetők a leginkább elérhetőnek.

Amennyiben ennél egy kicsit többet szeretnénk mind a megjelenés, mint a tudás tekintetében, akkor az S lamellás kialakítás lehet ideális, melyek továbbfejlesztett formavilágukkal és a sarokkialakításukra szerelt gumitömítéssel hozzájárulnak a csendesebb működéshez, valamint a hang- és hőszigeteléshez egyaránt. Ha a legjobbat szeretnénk magunknak, akkor egyértelműen a Z lamellás típusok mellett érdemes voksolni, hiszen ezek kínálják minden téren a legtöbbet, miközben sokak szerint a megjelenésük is a legmodernebb hatást kelti.
Motorizálás és automatizálás

Ha az ablakszerkezet kialakítása ideális, akkor zsaluziáinkat lehetőség van egyszerű hajtókarral, azaz kézi erővel működtetni, ami a legolcsóbb alternatíva ugyan, de manapság már sokkal esztétikusabb, modernebb és kényelmesebb megoldás is létezik ebből a célból.

Ez nem más, mint a motorizálás! Ilyen esetekben a zsaluzia tengelyéhez egy nagy teljesítményű, de csendesen működő elektromotor csatlakozik, mely nem módosítja az árnyékoló méreteit, egyedül a villanyszerelési munkálatoknál kell egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a rendszer kialakításának. Ilyen szereléssel az árnyékolók egy egyszerű távirányítóval, akár egyetlen gombnyomással is működtethetők lesznek, ami rendkívül komfortos megoldás, rengeteg finomhangolást tesz lehetővé, nem mellesleg pedig utat nyit az automatizálási lehetőségek felé.

Ez azt jelenti, hogy az árnyékolót különféle szenzorokkal lehet kiegészíteni, melyek beállításaink és a programozás függvényében folyamatosan monitorozzák a környezetüket, és lehetővé teszik, hogy a zsaluziák önműködő formában tegyék a dolgukat. Képesek reagálni a napszakok-, de akár az időjárás változására is, de összeköthetők időkapcsolókkal, sőt okosotthonunk rendszerébe is integrálhatók. Ezzel nemcsak kényelmünket emelhetik magasabb szintekre, de csökkenthetik rezsiköltségeinket és növelhetik a lakás vagyonvédelmét is.
A színezhetőségről és a méretezésről

A technikai kérdések mellett nagyon fontos szempont lehet egy zsaluzia kiválasztásakor az esztétika kérdése, hiszen manapság minden lakástulajdonos nagy figyelmet fordít erre. A zsaluzia ezen a téren rengeteg lehetőséggel kecsegtet, ezáltal a méretezés tekintetében egészen óriási, akár több méteres nyílászárók vagy ablaknyílások is burkolhatók velük, miközben a színezhetőség terén sem okoznak csalódást. A tokszerkezet vagy a lamellák akár teljesen eltérő árnyalatokban pompázhatnak, miközben a szivárvány szinte minden kivetülését viszontláthatjuk rajtuk, amivel igencsak pazar látványt nyújthatnak.

forrás: http://www.lakaskultura.hu