Februári teendők a kertben

Lassan, de biztosan indul a szezon a kertekben is. Egy igazi kertész februárban sem tétlenkedik. Készítsük elő a kertet a tavaszra!

Tervezzünk!

Pontosan tervezzük meg, idén mit szeretnénk megvalósítani a kertünkben. Inspirálódjunk a neten, tervezzük meg a veteményest, szerezzük be a vetőmagokat.

A metszés ideje

Az egyik legfontosabb aktuális teendő a kora tavaszi metszés. Ha enyhe az idő, már február közepétől elkezdhetjük. Fagymentes időben el lehet kezdeni a bokrok és díszfák ritkító metszését. Formára metszhetjük az orgonát és a hortenziákat is.

Ásásra fel!

Veteményesünkben, virágágyásunkban ilyenkor kell fellazítani a télen összetömörödött talajt, hogy a növények finom, porhanyós földbe kerüljenek. Akár egy kis szervestrágyát is bekeverhetünk.

Gyepgondozás

Ha még fagy, ne lépjünk rá a gyepre. Ha tavaszra gyeptelepítést tervezünk, most ássuk fel és tisztítsuk meg a kijelölt területet.

Örökzöldek öntözése

Csapadékszegény időjárás esetén öntözzük meg az örökzöldeket egy-egy fagymentes napon.

Tipp: ha az időjárás megengedi, elültethetjük a rebarbarát, a tormát, a spárgát és az articsókát. Amint kapható lesz, és a talaj nem fagyos, az epret már ültethetjük is. Ha ribizlit termesztünk, vágjuk le a 3 évnél öregebb törzseket. Mivel sok zöldség alacsony hőmérsékleten is csírázik és még az átmeneti fagyok sem károsítják, ezért ilyenkor már vethető többek között a: petrezselyem, spenót, sárgarépa, hónapos retek, a mák, a vöröshagyma, a fejessaláta és a borsó.

Ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem!

A benti növények is észlelhetik a nappalok hosszabbodását, és elkezdhetnek nőni. Ekkor elkezdhetjük újra tápoldatozni őket.

forrás: http://www.lakaskultura.hu