5 módszer, hogy ökotudatosabbá tegyük a karácsonyt

Minél többet, szebbet, nagyobbat – az ünnepek tájékán sokakat elragad a hév, aminek a következménye lehet a pazarlás és a felesleges felhalmozás, amire nemcsak nekünk, de a környezetünknek sincs szüksége. Néhány apró lépéssel azonban zöldebbé tehetjük ezt a karácsonyt.

1. A nagy karácsonyfa-dilemma

Műfenyő vagy igazi? Teljesen rendben van, ha mást és mást tartunk megfelelőbbnek az ünnepléshez. Környezettudatosság szempontjából a legjobb, ha helyben (Magyarországon, a saját megyében) termesztett igazi fenyőt vásárolunk. A legjobb, ha autóba sem kell ülnünk érte. A műfenyőnél pedig a legjobb megoldás, ha minél hosszabb ideig tartó, polietilénből készült, Európában gyártott darabot választunk.

2. Karácsonyi dekoráció másképp

Készítsünk saját kezűleg ajándékokat természetes alapanyagokból: szárított áfonya, fenyőág, narancs felhasználásával. Figyeljünk az ajándék csomagolására is: ma már olyan csomagolóanyagok is kaphatóak, melyek 100%-ban újrahasznosított papírból készültek. Ha pedig van némi kézügyességünk, régi újságokból, és képregényekből remekül dekorálható egy sima doboz is.

3. Tartsuk a karácsonyi bulit műanyagmentesen!

Az előre elkészített ételek vásárlása helyett inkább készítsünk valami finomat a vendégseregnek. A műanyag poharak és szívószálak helyett újrahasznosítottakat vegyünk vagy használjunk üvegpoharakat. Kicsit időigényesebb, de megéri!

4. Ajándékvásárlás okosan

Nézzünk körül a közösségi médiában a másodkézből beszerezhető dolgok között is. Egyáltalán nem szégyen, sőt! Még jobb, ha időt ajándékozunk a szeretteidnek, nem pedig valódi tárgyakat: egy együtt töltött hétvége, különféle programokkal fűszerezve sokkal maradandóbb emlék marad bármelyik tárgynál.

5. Ünnepi kivilágítás

A LED-lámpák a hagyományos égők energiájának mindössze 10%-át használják fel. Emellett kevésbé melegednek át, tehát kisebb eséllyel okoznak balesetet. Ha viszont a gyertyafényt részesítjük előnyben, semmiképpen se paraffinból készült gyertyát használjunk, hanem a méhviaszból készítetteket.

forrás: http://www.lakaskultura.hu