Hová milyen világítást válasszunk? Praktikus tanácsok

Ahhoz, hogy egy lakás igazi otthonná váljon, fontos, hogy barátságos hangulatot árasszon. Mindehhez az adott helyre megfelelő lámpák és fényforrások elhelyezésére van szükség.

LED-lámpák

A LED-ek színhőmérsékletéről már volt szó. Ezek az izzók bekerülhetnek a meglévő lámpákba is, hiszen meneteik, foglalataik kompatibilisek. Ám elődeikkel ellentétben alacsony áramerősséget, feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebességük, és minimális a hőtermelésük. Képesek a fényt 40, 60, 120 vagy 360 fokban is szórni, kicsi a fogyasztásuk, és hosszú az élettartamuk. Mondhatni, már ki is szorították a hagyományos volfrámszálas és halogénizzókat, amelyek nem rendelkeznek ilyen pozitív tulajdonságokkal. Még a látszó izzószálú, vintage hangulatú Edisonizzókból is van LED-változat, bár ez gyengén derengő fénye miatt csak hangulatvilágításra alkalmas.

Tipp:
Ha a belmagasság engedi, álmennyezetet is építhetünk, amelybe kényelmesen besüllyeszthetjük az általános fényt adó LED-es lámpákat és paneleket. Ettől függetlenül még akár függesztett lámpákat is elhelyezhetünk a térben.

Funkcionális világítás

Az egy-egy konkrét feladatra kijelölt lámpák pozícióját gondosan tervezzük meg előre, és amikor kezdődnek a villanyszerelési munkák, egészen pontosan adjuk meg a szakembereknek az adatokat, mert minden centiméter számít, és sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat némi előrelátással. Ilyen a konyhaasztal fölötti fény, a pult- vagy szekrényvilágítás, a fürdőszobai tükrök körüli fény vagy a lépcsőt világító lámpák sora.

Tipp:
A tanuló- vagy dolgozósarok esetében kiemelten fontos a megfelelő lámpa, különösen, ha nem kap természetes fényt. Az íróasztali lámpát az író kézzel ellentétes oldalon helyezzük el, és állítható darabot válasszunk!

A fényerősség kérdése

A fényforrás által kibocsátott fényáram mértékegysége a lumen. A megvilágítás pedig az a fényáram, ami egy bizonyos felületet ér, ennek a lux a mértékegysége. A napsütés 10 000, a csillagfény 0,002 lux. Érdemes szakemberrel kiszámoltatni, hány lux/köbméter legyen a mennyezeti általános világítás, így megkapjuk az eredményt, hogy milyen teljesítményű izzók kellenek majd, és hány darab. A viszonyítás miatt: 1500 lumen egy régi 100 wattos izzónak vagy egy 20 watt körüli teljesítményű LED-nek felel meg. Akármilyen fényforrást választunk, fontos, hogy ne világítson a szembe. A homokfúvott üvegű lámpák kellemes szórt fényt adnak, nem átlátszó búrájú lámpát pedig oda érdemes tenni, ahol elég, ha csak lefelé, esetleg a mennyezet felé világít. Az ilyen lámpák kiválóak az étkezőasztal fölé, de ebben az esetben különösen fontos gondoskodni az általános világításról.

Tipp:
Extraként süllyeszthetünk fényeket a parkettába, a lépcsőfokokba, a kád aljához, de akár a konyhabútor lábazatába is.

Hangulat- és rejtett világítás

A kellemes hangulat leginkább a kisebb, rejtett fényforrásoknak köszönhető. Sok gyártó kínálatában megtalálhatók a most divatos padlólámpák, amelyek jellemzően fehér üveggömbök, kockák, egyéb mértani formák, és a parkettára helyezve szinte szoborszerű hatást keltenek. Hangulatvilágításra kiválóan beválnak a falikarok, amelyek indirekt fényt szórnak körbe, felfelé, illetve lefelé. A különböző teljesítményű LED-szalagok is tökéletesek e célra – ezek a mennyezet alatti hablécek, stukkók és álmennyezetek peremei mögött bújhatnak meg.

Tipp:
Meseolvasáshoz jól jön egy olvasólámpa az ágy mellett, ha pedig éjjel nehezen alszik el a kicsi, egy halvány fényű kislámpa, amit elalvás után leolthatunk. Az éjjeli fény viszont egész éjjel világíthat.

forrás: http://www.lakaskultura.hu