5 tipp kezdő kertészeknek: melyek az első lépések?

Kevés kellemesebb lazítási forma létezik a kertészkedésnél. Akár egy kisebb kertre korlátozódunk, akár az erkélyünket szeretnénk szebbé tenni, akár saját konyhakertet nevelnénk, összegyűjtöttük az első lépéseket.

1. Válasszuk ki a helyet!

Az első lépés, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol kertészkednénk – elég kicsiben gondolkodni először. Jó, ha olyat választunk, amelyre rálátunk és gyönyörködhetünk benne. Fontosak továbbá a fényviszonyok is, erre külön ügyeljünk! Nézzük meg minden ültetendő növénynek a fényigényét, és olyan helyre ültessük őket, amelyet aztán igazán szeretni fognak. Legyen termékeny föld, amellyel dolgozunk. Ha igazán kis lépésben haladnánk, akkor először bőven megteszi egy balkonláda is.

2. Szerezzünk be minőségi eszközöket!

Ha tényleg hobbikertésszé szeretnénk válni, akkor nem szabad a legolcsóbb, legegyszerűbb eszközökkel megbékélnünk, hiszen ezek megnehezítik a munkát, és nem fogják sokáig bírni. Válasszunk jó minőségű szerszámokat és anyagokat! Amire biztos szükségünk lesz: ásó, gereblye, metszőolló, slag, locsolókanna, kesztyű, fűnyíró.

3. A talajminőség

A megfelelő talaj az egyik legfontosabb dolog a kertészkedés során. Miután eldöntöttük, hogy mit szeretnénk ültetni, nézzünk utána, hogy milyen földre van szükségünk – milyen a pH-értéke, milyen minősége. Ültessük egymás mellé azokat a növényeket, amelyek azonos igényekkel rendelkeznek. Ha tudunk, akkor komposztáljunk is!

4. Ültetés – időzítés és elhelyezés

Amikor már minden készen áll, még akkor sem biztos, hogy rögtön elkezdhetünk ültetni! Nézzünk utána, hogy az adott növény számára mikor esedékes ez a megfelelő időpont, avagy alakítsunk ki télikertet! Minden növénynek egyedi igényei vannak, ehhez muszáj alkalmazkodni. Az ültetés során ügyeljünk arra is, hogy sok helyet hagyjunk a virágok, növények között – bár ritkásnak fog tűnni, de hagyni kell nekik helyet, hogy nőjenek!

5. És ami az ültetés után kezdődik…

Kezdetben rendszeresen öntözzük meg a magokat, majd egy hónap után már megfelelő tápanyaggal is el kell látni őket. Meleg időszakban reggel és este is öntözzük, de ne vigyük túlzásba, ne áztassuk ki az elvetett magokat! Nézzünk utána mindegyik növény és virág vízigényének, mielőtt nekikezdenénk a munkának! A növények visszavágás és metszése furcsa feladatnak tűnik, mégis nagyon fontos, hiszen megfiatalodnak tőle, és megerősödnek a levelek. Érdemes néha megtenni, de persze túlzásba sem kell esni.

forrás: http://www.lakaskultura.hu