Így előzzük meg a bajt! Függöny, kutya és riasztó

Hanyagságunkkal gyakran mi magunk csalogatjuk otthonunkba a bűnözőket.

Nyáron, a vakációzás időszakában akár hetekig is üresen hagyhatjuk otthonunkat.
A rendőrség tapasztalatai szerint a lakásbetörések kapcsán gyakran megfigyelhető az ingatlantulajdonosok könnyelműsége, amivel segítik a bűnelkövetők dolgát.

Sokszor a legalapvetőbb biztonsági szabályokat sem tartják be. A kertes házak lakói nem zárják kulcsra a kaput, de sok esetben a ház bejárati ajtaját, illetve az ablakokat sem, így a besurranásos lopásokat segítik elő. A panelekben földszinti lakások ablakait, erkélyajtóit hagyják nyitva. Ez a könnyelműség szinte felkínálja a lehetőséget a bűnelkövetőknek arra, hogy megfosszanak bennünket értékeinktől. Olyan esetekkel is találkoznak a rendőrök, amikor a bejárati ajtó kulcsát a kerítés belső részére akasztja fel a tulajdonos, vagy az ajtó előtti lábtörlő alá teszi. Ezekről a rejtekhelyekről a bűnelkövetők is tudnak – int a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság.

A tűzoltók arra hívják fel a figyelmet, hogy az elektromos tűz elkerülése érdekében célszerű a nem használatos tárgyakat áramtalanítani a nyaralás idejére. Mindössze néhány mozdulattal kihúzhatjuk a vezetéket a konnektorból, vagy lekapcsolhatjuk a lakásban a kismegszakítót. A riasztó és a hűtő áramkörét viszont célszerű megtartani.
A statisztikák szerint évről évre nő a hazánkból külföldre utazók száma. A többnapos, akár többhetes vakáció azonban könnyen bosszúságba torkollhat, ha akár otthonunk, akár pihenőhelyünk biztonságáról nem gondoskodunk megfelelően. A rendőrség nem csak házunk, lakásunk, hanem üdülőnk, nyaralónk védelmére is felhívja a figyelmet. A nyári időszakban a hétvégi házak kihasználtsága ugyanis megnő, ahová – hogy még pihentetőbbek legyenek a szabadnapok – gyakran magunkkal visszük a televíziót, a laptopot és más értéktárgyakat.

Sokan pedig távozáskor hátrahagyják azokat, az ablakokat nem sötétítik el, így a bűnelkövetők ablakon benézve fel tudják mérni, hogy milyen értékek találhatók az ingatlanban. A rendőrség javasolja, hogy az ingatlanok ajtajait, ablakait minden esetben zárjuk, akármilyen rövid időre is megyünk el otthonról, s ha tehetjük, tartsunk kutyát, szereltessünk be riasztóberendezést vagy akár kamerákat!

Áramtalanítsunk!
Az elektromos tűz elkerülése érdekében célszerű a nem használatos tárgyakat áramtalanítani a nyaralás idejére.

Mindössze néhány mozdulattal kihúzhatjuk a vezetéket a konnektorból, vagy lekapcsolhatjuk a lakásban a kismegszakítót. Itt figyeljünk a riasztó és a hűtő áramkörére, amit célszerű megtartani.

Készítsünk szobaleltárt!

Ha már megtörtént a betörés, és feljelentést teszünk, akkor a nyomozást nagymértékben segíti, ha az eltűnt értékekről pontos információt kap a rendőrség. Ezért különösen javasolt szobaleltárt készíteni az otthonunkban található értékekről, műszaki tárgyakról, azok gyári számáról, sőt, a rendőrség azt tanácsolja, fotózzuk is le azokat, különösen, ha ékszereket is tartunk otthon.

Több szem többet lát

A „több szem többet lát” elve alapján javasolt a lakásukat, házukat hosszabb időre elhagyóknak tájékoztatni a szomszédokat az elutazásukról, a távolmaradásuk időtartamáról, megkérve őket, hogy az ingatlanukban történő esetleges mozgásról értesítsék a rendőrséget. Ha a szomszédságunkban valamilyen tűzesetet feltételezünk, míg a lakók távol vannak, azonnal tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívón! A tűzoltók elsőként felderítenek a lakás, ház körül, és ha nagy baj van, azonnal be tudnak avatkozni, így az ingatlantüzet idejében meg tudják fékezni. Ha viszont a riasztás tévesnek bizonyul, akkor is meggyőződnek arról az egységek, hogy nincs gond. Ilyen esetben törekednek a legkisebb károkozásra. Eszközeiknek köszönhetően úgy is be tudnak jutni egy-egy ajtón, hogy az a későbbiekben visszazárható legyen – tájékoztatta a Naplót a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Nagy ár egy fotóért

Nagy az esélye annak is, hogy az internetes közösségi oldalakon posztolt fotóink nem csak az ismerőseinkhez jutnak el.
A bűnelkövetők is látogatják a közösségi oldalakat, így az általunk feltett információk, melyek azt mutatják, hogy nem tartózkodunk otthon, a betörőknek, besurranóknak egyértelmű segítséget jelentenek.

Különösen megkönnyítjük a bűnözők dolgát, ha a távolmaradásunk pontos idejét is közzétesszük. A rendőrség javasolja, hogy a nagy nyilvánosságot ne tájékoztassuk üdülési szokásainkról, ne közöljük nyaralásunk pontos időpontját.

forrás: https://haon.hu