Így védekezzen a szúnyogok ellen - 12 hasznos tipp

Összegyűjtöttünk néhány házi praktikát a szúnyogok elleni harchoz.

Nyáron rengeteg kellemetlenséget okozhat egy-egy lakásba betévedt szúnyog. Valószínűleg sokan átélték már azt a helyzetet, hogy amikor épp álomba szenderülnének, megszólal egy baljósan zümmögő hang. Összegyűjtöttünk néhány házi praktikát a szúnyogok elleni harchoz.

1. Citrom, eukaliptusz, szegfűszeg, fodormenta illat
A szúnyogok nem szeretik ezeket az illatokat, ezért egy-egy hasonló aromájú illóolaj, mécses vagy gyertya kellemes segítség lehet. Azonban az adagolással vigyázni kell, mert az olajok tömény, erős illatúak, így túlzott használatuk akár a használójuknak is kellemetlen lehet.

2. Balkonon is tartható növények – citromfű, levendula és társai
Számos növény bocsát ki a virágából, vagy leveléből olyan illatot, amely távol tartja a vérszívókat. Érdemes például rozmaringot, citromfüvet, zsályát, levendulát, szegfűszeget, körömvirágot, macskamentát, dohányvirágot, barátcserjét vagy kakassarkantyút ültetni a kertbe, illetve az ablakpárkányra tenni ezekből néhány cseréppel.

3. Füstölő
Akik kedvelik a különféle illatú füstölőket, azoknak van egy jó hírünk: a szúnyogok nem szeretik, így ezzel is távol lehet tartani őket.

4. Szegfűszeggel tűzdelt citrusfélék
Ha valaki ódzkodik a füstölők használatától, annak jó megoldás lehet az is, ha hálószobájában szegfűszeggel teletűzdelt, félbevágott citrusfélét helyez el.

5. Almaecet-csapda
Egy tálka almaecet magához vonzza a szúnyogokat, ezzel a „célszemélyekről” eltereli a figyelmet.

6. Gesztenye- és diófalevél főzet
A két fa leveleiből készült lé lapos tálkába öntve szúnyogűző hatású. Arra azonban ügyelni kell, hogy olyan edénybe főzzük őket, amelyet a napi konyhai munkákban nem használunk.

7. Egy csésze tea
Nagyon kellemes és egyszerű módja a szúnyogok elleni harcnak, ha aromás gyógynövényekből (citromfű, menta) készített kis csésze teát helyezünk el hálószobánkban.

8. Szárítás
Érdemes eső után felkutatni a ház körüli megmaradt pocsolyákat, vizes foltokat, és azokat szétseperni vagy akár homokkal beszórni, a lényeg, hogy gyorsan kiszáradjon a felület. A kertben már az ültetésnél érdemes figyelni arra, hogy ne alakuljanak ki túlzottan nedves, nehezen szellőző, kiszáradó növénycsoportok, mert az ilyen helyeken szívesen megtelepednek a szúnyogok.

9. Szúnyogháló
Az egyik klasszikus védekezési forma szúnyogok ellen. Célszerű egyet-egyet feltenni az ablakokra. Ha pedig már felszereltünk néhányat, akkor nem árt ellenőrizni őket, hogy nem szakadtak-e ki, illetve az illesztés megfelelő-e.

10. Szegfűszeges tasak
Hajtogassunk gézből kis tasakokat, majd töltsük meg őrölt szegfűszeggel, és helyezzük el a lakás különböző helyiségeiben. Illata kellemes, és rendkívül hatékony védelmet nyújt.

11. Fokhagyma
Úgy tűnik nem megalapozatlan a vámpír sztorikból ismert fokhagyma-trükk. Nos, a szúnyogok esetében hatásos lehet, mivel az elfogyasztott fokhagyma "illata" a bőrön kipárologva távol tartja őket.

12. Bőrbe dörzsölt növények
Ha valaki idegenkedik a különféle szúnyogriasztó készítményektől, és inkább természetes módon szeretné védeni bőrét a szúnyogok ellen, akkor eredményes, bár kicsit macerás megoldás, ha borsmenta-, citromfű-, levendula- vagy petrezselyemlevelet dörzsöl szét a testén.

forrás: https://www.alon.hu