Napelem kisokos

Mi is a napelem?
A napelem egy olyan eszköz, amely napfényből állít elő elektromos áramot. A napelem fény hatására működik, így a felhőkön keresztül érkező napsugárzásból is termeli az áramot. A napelem és a napkollektor közötti fontos különbség, hogy a napelem elektromos energiát állít elő, míg a napkollektor az épület melegvíz ellátásában nyújt hasznos segítséget.

A napelemek típusai
A napelemeket technológiájuk alapján két fő csoportba szokás sorolni, a kristályos és vékonyrétegű napelemek csoportjára. A kristályos napelemek a legrégebben használt, leginkább kiforrott és a legelterjedtebb technológiának számítanak, 1954 óta gyártják őket tömeggyártásban. A napelemek a kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilíciumcellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. A cellák gyártási technológiája alapján megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos cellákat. A különbség a két technológia között a szilíciumtömbök előállításában van, amiből a cellákat vágják.

Hogyan működik?
Mikor a napelem elnyeli a fényt, mozgásképes töltött részecskék keletkeznek. Ezek az apró részecskék olyan fizikai változást hoznak létre, amely hatására elektromos áram termelődik.Egy napelemes rendszer egyik legfontosabb része maga a napelem, amelyben a félvezető leggyakrabban kristályos szilícium villamos energiát képes biztosítani a fény gerjesztő hatásának köszönhetően. A ma legelterjedtebben használatos csoportosítás szerint beszélhetünk kristályos napelemről és vékonyréteg napelemekről.A napelemek további működésükről bővebben tájékoztatást kollégánktól kaphat az ismert elérhetőségeink egyikén.

Hogyan folyik a villamos-áram termelés?
A napelemes rendszerek a napkollektoros rendszerekhez képest sokkal általánosabb megoldást nyújtanak. Ahogyan már említettük, fény hatására villamos áramot állítanak elő, melyet sokrétűen alkalmazhatunk költségmegtakarítás elérésére. Két fő termékfajtát különböztetünk meg, ahogy arról fentebb már szót ejtettünk. Napelemes rendszerünkből érkező energiát szintén kétféle módon kapcsolhatjuk meglévő villamoshálózatunkhoz:

Központi villamos hálózatra kapcsolódó módon (hálózatra tápláló)
A központi hálózatra való csatlakozás úgynevezett ad-vesz mérőórán keresztül történik, mely a helyi áramszolgáltató engedélyéhez kötött. Az engedély feltételei például a megfelelő hálózati inverter, szabályos mérőhely, szükséges fázis és amper szám megléte. Ezt úgynevezett igénybejelentő munkalap kitöltésével ellenőrizhetjük, melynek beküldését követően az áramszolgáltató Gazdasági Tájékoztató formájában nyilatkozik a feltételek teljesüléséről.

Autonóm, hálózatra nem kapcsolódó módon (sziget üzemű)
Autonóm (akkumulátoros) rendszer esetében a megtermelt áramot nem kapcsoljuk rá a központi hálózatra, csupán az ingatlan saját villamos rendszerére. Ilyen rendszer kiépítéséhez szükségünk lesz napelemes töltésvezérlő, illetve akkumulátor szett és szinuszos inverter beszerzésére. Az akkumulátor technológiák ára, élettartama és alacsony hatásfoka végett javasoljuk a központi villamoshálózat segítségével elraktározni az adott pillanatban felesleges energiát. Éves elszámolás alapján szinte díjmentesen tárolhatja az energiát a hálózaton.

Mekkora az éves energiafogyasztásunk?
Ehhez meg kell határoznunk az éves energiafogyasztás mennyiségét, kalkulálva a későbbiekben történő fejlesztésekkel, korszerűsítésekkel, mint klíma, vagy villanyfűtés kialakítása, mivel ezek jelentősen befolyásolják a fogyasztás mértékét. Ezt mindenképpen érdemes alaposan átgondolni és inkább egy kicsit túl becsülni a fogyasztásunkat. Ha alul becsüljük, akkor a beépített inverterek a későbbi bővítést csak bizonyos mértékig tolerálnak. Ennek eredményeként a szükséges bővítés akár egy új rendszer telepítését is jelentheti számunkra, ami növeli a költségeinket.

Mennyi áramot termel a napelemes rendszerünk?
A napelemek tájolása a napelemrendszerek egyik legkritikusabb pontja. A helytelenül megválasztott tájolás eredményeként a napelemrendszer jelentősen kevesebb villamos energiát fog előállítani, mint amennyit optimális tájolás esetén tudna. A legoptimálisabb a 30-35 fokban döntött, déli tájolású, árnyékoltság mentes tető. Természetesen az ilyen felület a meglévő házak esetében nagyon ritka, de új ház tervezése során érdemes erre törekednünk. A gyakorlati esetekben az mondható, hogy dél-kelet és dél-nyugat közötti tájolás még kiválóan megfelel napelemrendszer telepítésre a már meglévő házak esetében. A megfelelő minőségű napelem panel esetén évente átlagosan 1 100 kWh áramot termel. Az 1 kW rendszerméretű napelemmel megtermelhető energiamennyiség 1 100 kWh éves szinten, kalkulálva természetesen a napsütéses órák számával, a felhőzöttséggel és az egyéb veszteségekkel. Ez a példa 100 %-os hatékonyságot feltételez, ami különböző mértékben változhat a tető tájolása és más egyéb tényezők alapján. Amennyiben a tetőnk nem idális tájolású, akkor veszíthetünk az ideális hatásfokból ilyen módon: Dél-keleti és Dél-nyugati tájolásnál: 95 %Keleti és Nyugati tájolásnál: 80 % Vízszintesen: 90% Függőlegesen: 50%-70%. Amennyiben nem tudjuk a pontos éves energiafogyasztásunkat, akkor a kiváltani kívánt havi villanyszámlából is megkaphatjuk a szükséges rendszerméretet ideális tájolás esetén. Havi villanyszámla 37,7 Ft/kWh*12 hónap/1100 h =Rendszerméret (kW)

Mire kell még figyelnünk tervezéskor?
Számolnunk kell azzal, hogy a tetőn hány darab napelemes panel helyezhető el, vagyis hány nm hasznos területtel rendelkezünk. Egy panel átlagosan 1,7 m2 helyet igényel. A lakossági rendszerek 2 kW és 7 kW között fogyasztás körül mozognak havonta. Ezek havi 7 000 – 25 000 Ft közötti villanyszámla kiváltását teszik lehetővé. Amikor eldöntöttük, hogy napelemeket szeretnénk, első lépésként érdemes a rendszer kiépítésére vonatkozóan online kalkulátorunk segítségével ajánlatot kérni. Nem könnyű feladat pontosan kiszámolni egyedül szakember segítsége nélkül, hogy adott háztartáshoz mekkora napelemes rendszerre van szükség. Kalkulátorunk segítségével azonban egyszerűen gyorsan, otthona kényelméből kiszámolható az Ön számára szükséges rendszerméretet. Fontos, hogy ez a lépés még semmiféle megrendelési kötelezettséget nem von maga után. A pontos és részletes adatok birtokában Ön dönti el, hogy igényli e a szolgáltatásunkat. További kérdés esetén keress kollégánkat bizalommal, az ismert elérhetőségeink egyikén.

forrás: https://napelemek-okosan.hu