Kijött a rendelet: milliókat kaphatnak ajándékba a magyar családok

Ma lépett hatályba a CSOK eddigi szabályozását módosító kormányrendelet. A rendelet célja, hogy ezentúl még többen és még egyszerűbben juthassanak hozzá az otthonteremtést segítő állami támogatáshoz. Az alábbiakban végigvesszük, hogy milyen változások léptek életbe a mai napon.

Január közepén, az idei év első Kormányinfóján jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy egyszerűsítik a CSOK igénylésének menetét. A módosításokat eredetileg február közepére ígérték, ám az ezeket tartalmazó rendelet végül csak február 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendeletek így végül csak március 15-én, tehát egy hónapos csúszással léptek hatályba, ugyanakkor valóban elhozták a beígért könnyítéseket.

Nyilatkozati elv
Amit legkorábban tudni lehetett a módosításokkal kapcsolatban, hogy a jövőben bevezetik a nyilatkozati elvet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezentúl sokkal kevesebb dokumentum benyújtására lesz szükség a támogatás igénylésekor.

Ideális esetben ezentúl már csak egy OEP jogviszony-igazolás beszerzésére lesz szükségük az igénylőknek, az egyéb körülményeikkel kapcsolatban elegendő lesz nyilatkozniuk. A korábbiakban ennél jóval több dokumentum benyújtására volt szükség, tehát ez mindenképpen kényelmesebbé teszi az igénylés megindítását.

Hozhatunk adóstársat
A jövőben szülők és közeli hozzátartozók lehetnek adóstársak a 10+10-es hitel igénylésekor. Ezzel olyanok is lehetőséget kaphatnak az állami támogatás igénybevételére, akik korábban banki oldalról nem számítottak hitelképesnek, tehát elsősorban az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező párok, illetve azok a szülők, akik egyedül nevelik gyerekeiket.

Szintén a 10+10-es CSOK-hoz kapcsolódó könnyítés, hogy a jövőben a kedvezményes hitel igénybevételének megszűnik a korábbi, 6 hónapos korlátja. A korábbi szabályozás szerint az igénylés benyújtásától kezdve fél éven belül meg kellett történnie a folyósításnak, különben az igénylők elestek a kamattámogatásra való jogosultságtól. Ezentúl nem lesz ilyen időbeni korlátozás.

Bevezették az elbírálási határidőt
Ugyanakkor határidőket kaptak a bankok: ezentúl nem húzódhat akármeddig egy benyújtott kérelem elbírálása. Ez szintén egy olyan részlete az új szabályozásnak, melyet már régóta tudunk: lakásvásárlás esetén 30 nap, építés esetén 60 napjuk lesz a bankoknak arra, hogy az igénylés benyújtását követően elbírálják a kérelmet.

Fél év lesz az igénylés benyújtására
Az eddigi szabályozás szerint az adásvételi szerződés aláírásától kezdődően 120 napjuk állt az igénylők rendelkezésére, hogy benyújtsák a támogatási kérelmüket. Az új szabályozás ezen is lazított: bár itt nem törölték el teljesen az időbeli korlátot, ám azt megnövelték 60 nappal. Ezentúl tehát maximum 180 nap telhet el az adásvételi szerződés aláírása és az igénylés benyújtása között.

Könnyítés a külföldről hazatérőknek
Az eddigi szabályozás gyakorlatilag kizárta a támogatásra jogosultak köréből azokat, akik külföldről hazatérve szerettek volna lakást vásárolni vagy építeni. Eddig ugyanis mindenképpen igazolnia kellett legalább a házaspár egyik tagjának, hogy minimum 180 napja folyamatosan szerepel az egészségbiztosítási nyilvántartásban (a 10 millió forintot igénylő, 3 vagy többgyerekes családoknak még ennél is többet, 2 évet kellett leigazolniuk).

Ezentúl azonban elegendő lesz vállalni, hogy a támogatásban részesülők egyike 180 napon bekerül az egészségbiztosítási nyilvántartásba, tehát a külföldről hazatérőknek nem kell majd fél évet/2 évet várakozniuk arra, hogy jogosultakká váljanak a támogatásra.

Ingatlantulajdonosok is igényelhetnek CSOK-ot
Az eddigi szabályozás furcsa módon hátrányosan megkülönböztette a lakástulajdonnal rendelkező, használt lakást vásárlókat azokkal szemben, akik meglévő lakástulajdonuk mellett új lakás építésére igényeltek támogatást.

Utóbbiak ugyanis megkötések nélkül birtokolhattak egyéb ingatlanokat is, míg előbbiekre ez csak korlátozottan volt igaz: a használt lakás vásárlására igénylőknek maximum 50 százalékos tulajdonrészük lehetett más ingatlanban. (Néhány könnyítés létezett még, például lehetett 100 százalékos ingatlantulajdonuk is, ha arra még 2016-ot megelőzően bejegyezték valaki más haszonélvezeti jogát).

Ezt a megkülönböztetést most eltörölték: ezentúl senki sem esik el a támogatástól csak azért, mert van már ingatlana.

Jó hír a bővítőknek is
A támogatást eddig is lehetett bővítésre igényelni, ám ez több feltétel miatt is kissé nehézkes volt. Először is a szabályozás egyik lehetséges buktatója volt, hogy a támogatást csak még el nem kezdett bővítésre lehetett igénybe venni: a bővítési munkálatok megkezdését követően már nem volt erre lehetőség.

Ez a korlátozás most megszűnt, ezentúl megkezdhetjük a munkálatokat már az igénylést megelőzően is. De nem csak ezzel lazítottak a szabályozáson: eddig a bővítési költségvetésnek maximum az 50 százalékát, ezentúl azonban a 100 százalékát is fedezhetjük a támogatásból.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Egy 4 vagy többgyerekes család elviekben 2,75 millió forint támogatásra jogosult. Azonban ha ekkora összegből szerették volna kivitelezni a bővítést, akkor csak 1,375 millió forintra voltak jogosultak. A jövőben azonban az 50 százalékos korlát eltörlésével a teljes összeget igénybe vehetik.

Duplázhatnak a régi szocpolosok
Az eddigi szabályozás szerint azok is igényelhettek CSOK-ot, akik már korábban is igényeltek támogatást. Az ő esetükben azonban a CSOK összegét csökkenteni kellett a korábbi támogatás összegével.

Tehát azok, akik korábban mondjuk 2 gyerek után igényeltek 2,4 millió forint állami támogatást, eddig csak 7,6 millióra voltak jogosultak még a 10+10-es CSOK esetén is. A lazítást követően azonban azok, akik újabb 3 gyereket vállalnak már megkaphatják a teljes, 10 milliós támogatást.

Változik az Áfa-visszatérítés is
Végezetül módosították az Áfa visszatérítésére vonatkozó szabályozást is: ezentúl minden építkező kérheti az adóvisszetérítést 5 millió forintig, feltéve, hogy 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be. További módosítás, hogy ezentúl a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

forrás: https://www.penzcentrum.hu