Milyen redőnyt válasszunk?

Bár az árnyékolástechnika rohamosan fejlődik a redőnyök ma is kedvelt eszközei az árnyékolásnak.

Bár az árnyékolástechnika rohamosan fejlődik a redőnyök ma is kedvelt eszközei az árnyékolásnak. Míg régen a belső tokos faredőny volt a sláger, melynek a tokját már építkezéskor ki kellett alakítani, ma a külső tokos műanyag redőnyök hódítanak, hiszen ezek utólag is bárhová könnyen felszerelhetők és áruk is alacsony.

Mert ez műanyag

A műanyag redőnyök 2-5 centiméter széles, üreges, műanyag lamellákból állnak. Előnyük, hogy nem igényelnek felületkezelést, mint a régi faredőnyük, és tömegük is kisebb. Utólag is szerelhetők, de a régi faredőnyök cseréjekor azok tokja is alkalmas arra, hogy műanyag redőnyre cseréljük.

A külső tokos fehér alumínium redőnyök ára 15 ezer forint körül van négyzetméterenként, a vakolható tokos 3 ezer forinttal drágább. A redőnnyel egybeépíthető szúnyoghálónak 10 ezer forint körül van négyzetmétere. A külső tokos műanyag redőnyök ára 6-9000 forint/m2 között mozog, a drágább az említett gumírozott változat, amit nem zörget a szél. Redőnymotorok érzékelővel 30 ezer forintba kerülnek.

A redőnylamellák üregességük miatt jó hőszigetelők, kint tartják a meleget. Szinte bármilyen színben rendelhetünk redőnyt, ám a fehér, ami a legolcsóbb, az a legideálisabb a napsugarak visszaverése szempontjából. A sötétebb árnyalatúak az anyagukban színezés miatt drágábbak, és hőszigetelés szempontjából rosszabb hatásfokúak.

Az alumínium záróelemek feladata, hogy merevítsék, és kihajlás ellen védjék a redőnyt, melyre főleg nagyobb felületeknél van szükség. A sínek is ugyanezt a célt szolgálják. A lefutó síneknél a gumi betétes változatokat válasszuk, mert ezek erős szélben jelentősen csökkentik a leeresztett redőny zörgését, és jobb zárást is biztosítanak.

A redőnyök működtethetők zsinóros csévélővel, vagy hevederes megoldással. Utóbbi jobb megoldás, mert a redőny okozta terhelést jobban, és tovább bírja, ám van, ahol csak a vékonyabb zsinóros megoldás kiépítésére van lehetőség a helyhiány miatt.

Külső tok

A külső tokos redőnyök felszereléséhez alig egy óra szükséges és bármilyen ablak elé felszerelhetők. A jó és pontos felmérés azonban nagyon fontos, mert minden utólagos módosítás, jóval nagyobb költséggel jár, mintha egyszerre rendeltük volna az egész szerkezetet meg. A tokba beépített rovarháló, szúnyogháló is ilyen, melyet gyakran utólag kérnek a megrendelők, pedig az előrelátás itt sok pénzt megtakarított volna.

Itt a háló tekercse és a csévélője is a tokba kerül, ez különleges kialakítású szekrényt, s a hozzá való kettős vezetősínt igényel. Az üvegszál erősítésű rovarhálót egy rugós előfeszítésű tengely automatikusan tekeri fel a redőny mögötti tokba. E rovarháló kefés szegélyek között mozgatható, így tökéletes védelmet biztosít a repkedő rovarok ellen, azaz a háló kikerülhetetlen.

A redőnytokok műanyagból, acél-, és alumínium lemezből készülnek. Az első vetemedésre hajlamos, a második idővel rozsdásodni kezd, a harmadikkal nincs ilyen gond, csak drágább.

forrás: http://hvg.hu