Elképesztő a hazai lakások drágulása? - Közel sem mi vezetjük az uniós toplistát

2017 első negyedévében 4 százalékkal növekedtek a lakásárak az euróövezetben az előző év azonos negyedévéhez képest, a növekedés 4,5 százalék volt az EU-s országokat nézve. Magyarország továbbra is az élmezőnyben van a lakóingatlanok drágulását tekintve, 8 százalékkal magasabbak idén az árak, mint tavaly ilyenkor - derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

2016 utolsó negyedéve és az idei év első negyedéve közötti lakásár-emelkedés 0,4 százalék, az egy évvel korábbi lakásárakhoz képest azonban 4 százalékos növekedés látható az eurózónán belül. Az összes EU-s tagállamot nézve az eggyel korábbi negyedévhez képest 0,7 százalékkal mutat magasabb árakat a lakásár-index, éves összehasonlításban azonban 4,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2017 első hónapjaiban.

Az EU-s tagállamok között a lakásárak legmagasabb éves növekedése Csehországban volt tapasztalható, 2016 és 2017 első negyedéve között 12,8 százalékos emelkedést mértek. Második lett Litvánia 10,2 százalékos növekedéssel, harmadik helyen pedig Lettország végzett 10,1 százalékkal. Olaszországban és Horvátországban ugyanezen időszak alatt 0,1 és 0,4 százalékkal estek a lakásárak.

Magyarország továbbra is az elsők között van az áremelkedés tekintetében. A Porfolio egy korábbi cikkében már foglalkoztunk az éves lakásár-változással, a 2016 negyedik negyedéve az előző évhez képes 9,7 százalékos ugrást mutatott, amivel Magyarország a második legnagyobb drágulást produkálta a lakóingatlanok piacán. 2017 elejére ez az emelkedés némiképp mérséklődött, egy év alatt 8 százalékos a drágulás mértéke 2016 elejéhez képest. Egy negyedév alatt a változás 1,9 százalék, ami 0,4 százalékponttal magasabb a korábbi negyedéves változáshoz viszonyítva.

Magyarország még így is az olcsóbb országok között szerepel. A Global Property Guide adatai alapján 2375 euró (730 ezer forint) az átlagos négyzetméterára egy jó minőségű budapesti belvárosi 120 négyzetméteres lakásnak. Ennél olcsóbb árakat a térségben Szerbiában, Lengyelországban, Romániában vagy Horvátországban találhatunk.

forrás: http://www.portfolio.hu