TOP 25: ezek a legdrágább irányítószámok Magyarországon

A legfrissebb, III. negyedéves adatok szerint a Budapest V. kerületében található 1052-es irányítószám fajlagos átlagára viszi a prímet a hazai lakáspiacon, míg vidéken a 2096-os, azaz ürömi lakásokért kérik négyzetméterenként a legtöbbet. A KSH eddig nem publikált, hivatalos tranzakciókat tartalmazó adatsora alapján mutatjuk, melyek Magyarország, illetve a főváros legdrágább irányítószámai.

A lakáspiaci elemzések jellemzően város, kerület, esetleg városrész bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat; irányítószámok szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - viszont eddig nem nagyon készült felmérés. Mivel Magyarországon több mint 3,5 ezer postai irányítószámot használunk (legalábbis a Posta adatbázisa szerint), így meglepően részletes képet kaphatunk a vizsgálattal. A Pénzcentrum ezúttal arra volt kíváncsi, melyek Magyarország, na meg Budapest legdrágább irányítószámai.

A Pénzcentrum megkeresésére, az FHB Index és KSH adatok alapján, az ELTINGA készítette el a számítást. A 2016 III. negyedévére vonatkozó adatok alapján nincs meglepetés: Budapest előnye egyértelmű; olyannyira, hogy országos viszonylatban egyetlen vidéki irányítószám sem fért be az átlagos négyzetméterárak alapján kalkulált TOP 25-be. Az ország, és egyben Budapest legdrágább irányítószáma a 1052-es (V. kerület) lett; vidéken pedig Üröm (2096) viszi a prímet. Már itt az elején érdemes leszögezni, hogy irányítószámonként jelentős eltérést mutat a rendelkezésre álló adatmennyiség, ami részint torzíthatja a képet.

Ahogy az az országos, tehát egyben a fővárosi toplistán is látható, az V. kerületi irányítószámok uralják a mezőnyt - 5 belvárosi irányítószám végzett az élen. Ugyanakkor Pest és Buda viszonylatában már beelőznek a Duna nyugati partján fekvő irányítószámok, a TOP 25-ből 15 Budapest I., II., III., és XII. kerületében található. Érdekesség továbbá, hogy a III. negyedéves fajlagos átlagárak alapján bő 200 ezer forintos eltérés van a dobogó tetején, illetve a toplista 25. helyén szereplő irányítószámok között. Azaz egy 50 négyzetméterest lakást 33,5 millióért mérnek a 1052-ben, míg a 1024-ben már 23,5 millióért is meg lehet vásárolni.
Mi újság vidéken?

Ahogy a budapesti toplistán a budai, úgy a vidéki összesítésen a Pest megyei, illetve balatoni irányítószámok uralják a mezőnyt. Igaz, Győr négy önálló irányítószámmal is képviselteti magát a TOP 25-ben. Mint azt fentebb is említettük már, a vidéki élmezőnyt Üröm (2096) vezeti 406 609 forintos átlagos négyzetméterárral; a 25. helyezéshez (2013 - Pomáz) pedig bő 283 ezer forintos fajlagos átlagár kellett. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres családi házat Ürömön bő 40,6 millióért kaphatunk, a szintén Pest megyei Pomázon viszont "csak" 28,3 millió forintot kellene kicsngetnünk ugyanekkora élettérért.

A vidéki toplistát górtcső alá véve amúgy kettős a kép: a fajlagos átlagárak tekintetében egyrészt egyértelműen nyomon követhető a lakáspiaci centralizáció, azaz a legdrágább vidéki irányítószámok többsége Pest megyében található (a 25-ből 13). Másrészt sokat mondó tény az is, hogy egyetlen Kelet-Magyarországon található irányítószám sem fért be a TOP 25-ös összesítésbe. A Hévízzel (8380) együtt 7 irányítószámból álló balatoni "különítményt" pedig, bő 357 ezer forintos négyzetméterárral Balatonboglár (8630) vezeti a TOP 25-ös vidéki összesítésben.