Végre itt a lehetőség? Így vehetsz szuperolcsón lakást

Közel 5 éve folyamatosan esnek az ingatlanárak, ám mivel ezzel párhuzamosan emelkedtek a lakáshitelek kamatai is, hiába voltak olcsóbbak az ingatlanok, vásárolni kevesen tudtak. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/lakást venni. Egy biztos, a hitelek ennél már nem lesznek sokkal olcsóbbak. A Pénzcentrum.hu összeszedte a bankok legjobb ajánlatait.

Most érdemes lakást venni?

Az országos és budapesti négyzetméter árak is folyamatosan estek 2007 óta. A vidéki használt ingatlanok négyzetmétere több mint 15 a budapestieké közel 13 százalékkal kerül ma kevesebbe a 2007-es állapotokhoz képest. Nehéz megmondani, hogy mikor fordul meg ez a csökkenő trend, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy meddig vár tovább a lakásvásárlással. Annyi viszont látszik, hogy a mainál jobb feltételekkel sokáig nem juthatunk forinthitelhez.

Az olcsó, kamattámogatott hiteleknek nincs a szocpolhoz hasonló kikötése,tehát akár használt lakásra is lehet igényelni. Az ingatlan értéke akár 20 millió forint is lehet. A támogatás mértéke referenciahozamhoz kötött és január elsejétől állandó az éves időszakban.

A legutóbbi piaci konszenzus szerint 2013 végére 5%-ra csökkenhet a jegybanki alapkamat. A kamatkilátások kapcsán érdemes továbbá kiemelni, hogy márciusban lejár a jelenlegi MNB-elnök, Simor András mandátuma, és az új jegybankelnök személye (valamint a nyáron kinevezendő két új alelnök) és a személyükkel együtt járó esetleges monetáris politikai irányváltás lényeges változásokat hozhat a jegybankban. Az elmúlt hetekben tett kormányzati nyilatkozatok alapján egyre valószínűbbnek tűnik a piaci elemzők számára, hogy lazulhat a hazai monetáris politika. Vagyis forintalapú hitelek esetében várható kamatcsökkenés, kiegészülve egy esetleges állami támogatással, a jelenlegi állapothoz viszonyítva, egyre vonzóbb opciót jelenthet lakásvásárláshoz szükséges hitelfelvételhez.

A kamattámogatott hitelek esetén ez a kamatcsökkentés kevésbé éreztetheti hatását, hiszen a hozamok esésével a támogatás mértéke csökken. De 5 év múlva a jelenlegi várakozásokhoz képest alacsonyabb törlesztőrészletek lehetnek meghatározóak.

A BankRáció.hu hitel összehasonlító oldal segítségével összeszedtük a legkedvezőbb kamattámogatott lakáshiteleket, és akár saját igényeinkre is szabhatjuk a kondíciókat.

A bankok emellett több akciót is indítottak a kamattámogatott hitelek mellé. Több banknál is visszaadják a kezdeti költségek egy részét (már a csökkentett értékeket tüntettük fel a táblázatunkban). Az UniCredit banknál továbbá választhatunk 1 és 5 éves kamatperiódusú hitelek között, természetesen az utóbbi picit drágább. Több hitelintézet is ad kamatkedvezményt jövedelemutalás vagy más banki szolgáltatások igénybevételéhez, ezeket a kedvezményeket feltüntettük már a fenti táblázatban is. A Raiffeisennél felvenni kívánt összeg kevesebb, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 50 százaléka, a kamatfelár 0,25 százalékkal alacsonyabb.

A legkedvezőbb hitelek kamatai megközelítik a 6 százalékot, ennél lejjebb a kamattámogatás szabályai miatt nem mehet már a hitelköltség. Többgyerekes új lakást vásárlóknak tehát olcsóbb hitelre már felesleges várni, de a használt lakás vásárlók sem kaphatnak már a következő időszakban (ami akár több év is lehet) lényegesen kedvezőbb forint hitelt.

forrás: pénzcentrum.hu